Mam sześćdziesiąt osiem lat i do niedawna myślałem, że komputer służy tylko do pisania e-maili do wnuków i oglądania filmików o kotach na YouTubie. Moja żona, która jest ode mnie dwa lata młodsza i znacznie bardziej ogarnięta technologicznie, od dawna próbuje mnie przekonać do różnych nowinek. "Słuchaj, Tadeusz – mówi, przewracając oczami – świat idzie do przodu, a ty siedzisz w swojej strefie komfortu z gazetą i długopisem". I miała rację, choć przyznanie tego przed nią zawsze kosztuje mnie trochę dumy. Emerytura to dla mnie czas, który miał być wypełniony działką, wędkami i spotkaniami z kumplami na piwie. Niestety, z działki zrobiło się za dużo roboty, na ryby nie zawsze mam siłę, a kumple albo poumierali, albo też posiedli w domu przed telewizorami. Zostałem sam z myślami i z żoną, która coraz częściej sugerowała, żebym znalazł sobie jakieś hobby w internecie. "Są takie strony – mówiła – gdzie można pograć w różne gry, nie trzeba nawet wpłacać pieniędzy, a czasem można coś wygrać". Ja na to, że to na pewno jakieś oszustwo, że tylko czekają, aż naiwny emeryt straci oszczędności życia. Ale żona się nie poddawała. Pewnego wieczoru usiadła obok mnie na kanapie, otworzyła laptopa i powiedziała: "Patrz, pokażę ci. Zrobimy to razem. Jeśli ci się nie spodoba, więcej nie będę marudzić". Zgodziłem się, bo i tak nie miałem nic lepszego do roboty, a serial kryminalny, który leciał w telewizji, widziałem już trzy razy.
Żona wpisała coś w przeglądarkę, po chwili pojawiła się strona, a ona zaczęła tłumaczyć mi, jak to działa. "Najpierw – mówiła – trzeba wejść na stronę. To proste, klikasz tutaj i już jesteś w środku". Pokazała mi, jak wygląda vavada wejście – przycisk, który przenosi do świata gier. Z początku byłem sceptyczny, bo wszystko wyglądało bardzo kolorowo i trochę jak dla dzieci. Ale żona wybrała prostą grę z owocami, taką, gdzie zasady ograniczają się do tego, żeby trafić trzy takie same symbole w jednej linii. "Spróbuj – zachęciła – postaw coś małego". Wpłaciłem symboliczne dwadzieścia złotych, bo więcej nie chciałem ryzykować. I zacząłem kręcić. Na początku nic nie rozumiałem – te wszystkie bębny, linie wypłat, bonusy. Ale po kilkunastu minutach, gdy żona cierpliwie tłumaczyła mi każdy szczegół, zaczynałem łapać o co chodzi. Okazało się, że to wcale nie jest takie skomplikowane. Wręcz przeciwnie – było w tym coś hipnotyzującego, coś, co sprawiało, że zapominałem o bólach krzyża i o tym, że wnuki dawno nie dzwoniły. Siedziałem wpatrzony w ekran, a żona obok mnie, oboje w ciszy, tylko czasem wydając okrzyki, gdy trafiał się jakiś bonus. Po godzinie miałem już na koncie nie dwadzieścia, a sześćdziesiąt złotych. Byłem zachwycony. Nie dlatego, że zarobiłem, ale dlatego, że udało mi się. Że zrozumiałem, że w tym wieku wciąż mogę nauczyć się czegoś nowego.
Następnego dnia, gdy żona poszła na swoje zajęcia z jogi, samodzielnie otworzyłem laptopa. Trochę się stresowałem, czy dam radę, ale pamiętałem, jak pokazywała mi vavada wejście i co mam kliknąć. Udało się. Znalazłem się w tym samym miejscu co dzień wcześniej. Tym razem wpłaciłem pięćdziesiąt złotych, bo poczułem się pewniej. Wybrałem grę, która mi się spodobała – taką z motywem dżungli, pełną małp i bananów. Kręciłem powoli, ciesząc się każdym obrotem. To było jak medytacja, jak odpoczynek od codziennych zmartwień. Po dwóch godzinach, gdy żona wróciła z jogi, na koncie miałem sto dwadzieścia złotych. Byłem tak podekscytowany, że zapomniałem o bólach krzyża. "Widzisz – powiedziała żona z uśmiechem – a mówiłam. Czasem trzeba spróbować czegoś nowego". Od tamtego dnia vavada wejście stało się dla mnie codziennym rytuałem. Każdego popołudnia, po obiedzie, siadałem przed laptopem i spędzałem godzinę lub dwie przy automatach. Nie po to, żeby wygrać wielkie pieniądze, ale po to, żeby poczuć ten dreszczyk emocji, który dawno zniknął z mojego życia. Czasem wygrywałem kilkadziesiąt złotych, czasem przegrywałem, ale zawsze byłem zadowolony, bo udawało mi się zrelaksować i oderwać od myśli o starości.
Pewnego dnia, po około trzech tygodniach takiej regularnej gry, trafiłem na coś, co w opisie nazywało się "jackpotem". Nie do końca rozumiałem, co to znaczy, ale gdy na ekranie pojawiła się animacja złotych monet, a kwota na koncie skoczyła z pięćdziesięciu złotych do dwóch tysięcy, zrozumiałem, że stało się coś wielkiego. Siedziałem w fotelu, patrząc na ekran, i czułem, jak łzy napływają mi do oczu. Nie z powodu pieniędzy, ale z powodu tego, że w wieku sześćdziesięciu ośmiu lat wciąż mogę przeżywać takie emocje. Że życie jeszcze nie powiedziało ostatniego słowa. Zadzwoniłem do żony, która była w kuchni, i pokazałem jej ekran. Ona też się wzruszyła. "No i co, stary – powiedziała, klepiąc mnie po ramieniu – a nie mówiłam?" Tego samego dnia wypłaciłem pieniądze na konto. Za część wygranej kupiliśmy nowy ekspres do kawy, bo stary już ledwo zipiał. Za resztę zaprosiliśmy całą rodzinę na niedzielny obiad do restauracji. Siedzieliśmy przy długim stole, dzieci, wnuki, my z żoną, i wszyscy pytali, skąd nagle taka hojność. Ja tylko się uśmiechałem i mówiłem, że to prezent od losu. Nie wchodziłem w szczegóły, bo bałem się, że wnuki pomyślą, że dziadek oszalał. Ale w duchu wiedziałem, że to była nagroda za to, że wreszcie otworzyłem się na coś nowego. Za to, że zaufałem żonie i dałem szansę czemuś, co na pierwszy rzut oka wydawało mi się głupie.
Dziś, gdy ktoś pyta mnie, co robię na emeryturze, żeby nie zwariować, mówię: "Gram w gry. Na komputerze. I wiesz co? To jest świetne". Nie namawiam nikogo na hazard, bo wiem, że nie każdy ma tyle samokontroli co ja. Ale jeśli ktoś szuka sposobu na relaks, na oderwanie się od codzienności, na przeżycie czegoś ekscytującego bez wychodzenia z domu, to polecam spróbować. Oczywiście, z głową. Ustalić sobie limit, nie wpłacać więcej, niż można stracić, i traktować to jako rozrywkę, a nie sposób na zarobek. Ja tak robię i czuję się świetnie. Moja żona czasem siada obok i ogląda, jak gram. Czasem sama rzuca kilka spinów. I to jest nasze wspólne hobby, które połączyło nas w tym późnym etapie życia. Kto by pomyślał, że vavada wejście do świata gier może być jednocześnie wejściem do nowego rozdziału w związku? A jednak. Dziękuję losowi za ten przypadek. I dziękuję żonie, że nie dała za wygraną. Gdyby nie ona, pewnie do tej pory siedziałbym przed telewizorem, oglądając te same seriale po raz czwarty, i narzekał, że życie jest nudne. A tak, mam emocje, mam wyzwania, mam czasem małe wygrane, które cieszą jak za dawnych lat. I mam świadomość, że nigdy nie jest za późno, żeby nauczyć się czegoś nowego. Nawet jeśli tym czymś jest vavada wejście do kolorowego świata, który zmienił moją szarą emeryturę w całkiem przyjemną przygodę. A to, kochani, jest warte więcej niż niejedna wygrana.