SÄ
takie momenty w życiu, gdy masz wrażenie, że Åwiat sprzysiÄ
gÅ siÄ przeciwko tobie. U mnie taki moment nadszedÅ w ÅrodÄ, o siedemnastej, gdy wróciÅem z pracy zmÄczony, gÅodny i zÅy, a na progu przywitaÅa mnie kaÅuża wody. Pralka, ta stara, wysÅużona pralka, którÄ
dostaÅem jeszcze od rodziców, gdy wprowadzaÅem siÄ na swoje, postanowiÅa, że jej czas siÄ skoÅczyÅ. Woda laÅa siÄ z niej strumieniem, zalewajÄ
c caÅÄ
ÅazienkÄ, przedpokój, a nawet wchodzÄ
c pod ÅcianÄ do sypialni. KrzyknÄ
Åem coÅ, czego nie bÄdÄ powtarzaÅ, rzuciÅem torbÄ na podÅogÄ, zakasaÅem rÄkawy i zaczÄ
Åem ratowaÄ, co siÄ da. RÄczniki, stare przeÅcieradÅa, wszystko, co wchÅaniaÅo wodÄ. Po godzinie walki, gdy sytuacja byÅa już opanowana, usiadÅem na mokrej podÅodze i pomyÅlaÅem: „No i po co to wszystko?”. Pralka do wyrzucenia, podÅoga do osuszenia, a ja z pustym portfelem, bo tydzieÅ temu zapÅaciÅem za przeglÄ
d samochodu i zostaÅo mi ledwie trzysta zÅotych do pierwszego. Nowa pralka to wydatek minimum tysiÄ
ca zÅotych. TysiÄ
c zÅotych, których nie miaÅem.
WstaÅem z podÅogi, przebraÅem siÄ w suche ciuchy, zrobiÅem herbatÄ i usiadÅem przed laptopem. Nie miaÅem siÅy ani ochoty na nic. PrzewijaÅem strony, czytaÅem wiadomoÅci, oglÄ
daÅem gÅupie filmiki. I wtedy, miÄdzy jednÄ
reklamÄ
a drugÄ
, trafiÅem na artykuÅ o kasynach online. Nie wiem, dlaczego kliknÄ
Åem – może z desperacji, może z nudów, może dlatego, że w tytule byÅo coÅ o darmowych bonusach. ArtykuÅ byÅ dÅugi i szczegóÅowy, a w jednym z akapitów znalazÅem listÄ kodów promocyjnych do różnych kasyn. Jeden z nich przykuÅ mojÄ
uwagÄ – ktoÅ w komentarzu napisaÅ, że za jego pomocÄ
dostaÅ sto zÅotych bez depozytu. PrzepisaÅem go do notatnika. To byÅy epicstar kody. Nie wierzyÅem, że zadziaÅa, ale pomyÅlaÅem – spróbujÄ. I tak nie mam nic do stracenia. ZarejestrowaÅem siÄ na stronie, wpisaÅem kod, i na moim koncie pojawiÅo siÄ sto zÅotych. Sto zÅotych. Za darmo.
ZaczÄ
Åem graÄ. Nie miaÅem pojÄcia, co robiÄ – klikaÅem w automaty losowo, stawiaÅem po dwa, trzy zÅote. WygrywaÅem, przegrywaÅem, wracaÅem do zera. Po godzinie miaÅem na koncie może dwadzieÅcia zÅotych. ByÅem już gotów to rzuciÄ, gdy na jednym z automatów pojawiÅ siÄ komunikat o nowej promocji. DostaÅem dodatkowe dwadzieÅcia darmowych spinów. WykorzystaÅem je, i tym razem, przy ostatnim spinie, trafiÅem na trzy symbole bonusowe. WeszÅa runda, w której zbieraÅem perÅy z dna oceanu. Każda perÅa kryÅa inny mnożnik. ZebraÅem ich piÄÄ. Mnożniki: x2, x3, x5, x10, x20. Moje dwadzieÅcia zÅotych zamieniÅo siÄ w czterysta. Czterysta zÅotych. SiedziaÅem przed monitorem, wciÄ
ż w mokrych dżinsach, i patrzyÅem na ekran z rozdziawionÄ
gÄbÄ
. Czterysta zÅotych. Do nowej pralki brakowaÅo już tylko szeÅciuset.
Nie wypÅaciÅem od razu. PostanowiÅem, że spróbujÄ jeszcze raz, ale tym razem z wÅasnych pieniÄdzy. WpÅaciÅem piÄÄdziesiÄ
t zÅotych – tyle, ile wydaÅbym na dwie pizze. I znowu trafiÅem na seriÄ bonusów. Tym razem automat byÅ z motywem dżungli – maÅpki, banany, liany. Bonus polegaÅ na tym, że maÅpka wspinaÅa siÄ na drzewo, a im wyżej siÄ wspiÄÅa, tym wiÄkszy byÅ mnożnik. Moja maÅpka wspiÄÅa siÄ prawie na sam szczyt. Mnożnik x40. Moje piÄÄdziesiÄ
t zÅotych zamieniÅo siÄ w dwa tysiÄ
ce. Dwa tysiÄ
ce zÅotych. Razem z poprzedniÄ
wygranÄ
miaÅem dwa tysiÄ
ce czterysta. SiedziaÅem w tym fotelu, z laptopem na kolanach, i czuÅem, że zaraz zawaÅu dostanÄ. WypÅaciÅem wszystko. Przelew przyszedÅ nastÄpnego dnia. PoszedÅem do sklepu, kupiÅem nowÄ
pralkÄ – nie najdroższÄ
, ale porzÄ
dnÄ
, za tysiÄ
c dwieÅcie zÅotych. Za resztÄ kupiÅem żonie bukiet róż (byÅa w pracy, gdy to wszystko siÄ dziaÅo), a dla siebie nowe buty, bo stare już dziurawiÅy siÄ na podeszwie.
Gdy żona wróciÅa do domu i zobaczyÅa nowÄ
pralkÄ, bukiet róż i moje nowe buty, myÅlaÅa, że oszalaÅem. „SkÄ
d to wszystko?” – zapytaÅa. „WygraÅem w kasynie” – odpowiedziaÅem. Nie uwierzyÅa, dopóki nie pokazaÅem jej potwierdzeÅ przelewów. SiedzieliÅmy w kuchni do późna, pijÄ
c wino i ÅmiejÄ
c siÄ z tego, jak to możliwe, że akurat mnie, który nigdy nie miaÅ szczÄÅcia, trafiÅo siÄ takie coÅ. A ja myÅlaÅem o tym, że gdyby nie ta stara, zepsuta pralka, która zalaÅa mi ÅazienkÄ, pewnie nigdy bym nie trafiÅ na ten artykuÅ, nie wpisaÅ tych kodów, nie wygraÅ tych pieniÄdzy. Å»e czasem, gdy wydaje ci siÄ, że wszystko idzie źle, tak naprawdÄ wszystko idzie dobrze – tylko ty jeszcze o tym nie wiesz.
Od tamtej pory minÄ
Å rok. Pralka dziaÅa, buty wciÄ
ż sÄ
w dobrym stanie, a żona dostaÅa jeszcze kilka bukietów róż, ale już nie za wygrane w kasynie. Ja wracam czasem na tÄ stronÄ, wpisujÄ epicstar kody (choÄ wiem, że te jednorazowe już nie dziaÅajÄ
), i gram dla relaksu. Zawsze z limitem dwudziestu zÅotych, zawsze dla zabawy. Czasem wygram stówkÄ, którÄ
wydajÄ na gÅupoty – na ksiÄ
żkÄ, na kawÄ, na kwiaty. Czasem przegram wszystko i wzruszam ramionami. Ale najważniejsze, czego siÄ nauczyÅem, to to, że nawet w najgorszym momencie, gdy woda zalewa ci mieszkanie, a ty siedzisz na podÅodze i myÅlisz, że już gorzej byÄ nie może – wÅaÅnie wtedy los może rzuciÄ ci koÅo ratunkowe. Może to byÄ kod, który znalazÅeÅ w internecie. Może to byÄ przypadkowa reklama. Może to byÄ gÅupi, niepozorny klik, który zmieni wszystko. Ja swój klik wykonaÅem. I choÄ nie wiem, czy kiedykolwiek jeszcze trafiÄ na takÄ
wygranÄ
, to wiem jedno – tamten dzieÅ, ta pralka, ta kaÅuża, ten kod – wszystko to miaÅo sens. NauczyÅo mnie, że nie warto siÄ poddawaÄ. Å»e nawet gdy leżysz na mokrej podÅodze i masz ochotÄ pÅakaÄ, warto wstaÄ, zrobiÄ herbatÄ, usiÄ
ÅÄ przed laptopem i spróbowaÄ czegoÅ nowego. Bo nigdy nie wiesz, co z tego wyniknie. Może nowa pralka. Może bukiet róż. Może wiara, że jednak czasem warto. A to, kochani, jest bezcenne.