Es biju strÄdÄjis tajÄ firmÄ vienpadsmit gadus. Vienpadsmit. Tas ir ilgÄk, nekÄ dažas laulÄ«bas ilgst. Un tad vienÄ pirmdienÄ mani izsauca uz direktora kabinetu un pateica – uzÅÄmums tiek slÄgts, visi darbinieki atbrÄ«voti, mÄnesis algas, un lai veicas. Es izgÄju ÄrÄ pa durvÄ«m ar mapi rokÄs, kurÄ bija mana kafijas krÅ«ze, rezerves pildspalvas un fotogrÄfija no bÄrniem. Bija vÄls septembris, lietus lija tÄ, ka lietussargs nepalÄ«dzÄja, un es apsÄdos automašÄ«nÄ un ilgi skatÄ«jos pa logu, nezinÄdams, kur braukt. MÄjÄs? Sieva vÄl nezinÄja. Pie draugiem? ViÅi visi bija darbÄ. Es vienkÄrši sÄdÄju stÄvvietÄ, klausÄ«jos lietu un domÄju – vienpadsmit gadi, un neviens man nepasniedza roku, neviens neteica paldies, neviens neuzrakstÄ«ja ieteikuma vÄstuli. Tikai "atvainojiet, bet mÄs slÄdzamies".
TajÄ vakarÄ es pateicu sievai. ViÅa nosarka, tad nobÄlÄja, tad aizgÄja uz virtuvi un ilgi klusÄja. Kad viÅa atgriezÄs, viÅa teica: "MÄs kaut ko izdomÄsim." Bet es redzÄju viÅas acÄ«s bailes. TÄdas pašas, kÄdas bija manÄs. NÄkamajÄ dienÄ es paliku mÄjÄs. BÄrni aizgÄja uz skolu, sieva uz darbu, un es paliku viens ÄetrÄs sienÄs ar savÄm domÄm, kas bija tumšÄkas par lietus mÄkoÅiem. Es mÄÄ£inÄju sÅ«tÄ«t CV, bet pirksti nespÄja rakstÄ«t. Es mÄÄ£inÄju zvanÄ«t bijušajiem kolÄÄ£iem, bet neviens nepaÅÄma. Es apsÄdos pie datora un sÄku bezmÄrÄ·Ä«gi klÄ«st pa internetu – Facebook, ziÅas, atkal Facebook, atkal ziÅas. Un tad es ieraudzÄ«ju reklÄmu. TÄ bija vienkÄrša, bez kliedzošiem baneriem, tikai uzraksts: "AtpÅ«ties pÄc smagas dienas." Un zemÄk – neliels attÄls ar spÄļu automÄtu. Es jau sen zinÄju par tÄdÄm lietÄm, bet nekad nebiju mÄÄ£inÄjis, jo man likÄs, ka tÄ ir naudas izmešana. Bet šajÄ dienÄ man bija vienalga. Man bija vienalga par visu. Es noklikšÄ·inÄju.
TÄ es atradu vietni, kurÄ bija dažÄdas slotu spÄles. TÄs nebija tÄs vecÄs, vienkÄršÄs augļu mašÄ«nas, kuras atceros no jaunÄ«bas. ŠÄ«s bija modernas – ar sižetiem, bonusa lÄ«meÅiem, animÄcijÄm, kas lika man justies kÄ bÄrnam, kurš pirmo reizi ierauga datorspÄli. Es reÄ£istrÄjos, izmantojot savu e-pastu, un saÅÄmu bezmaksas griezienus – divdesmit, ja nemaldos. Es izvÄlÄjos spÄli ar džungļu tÄmu – zaļa, zeltaina, ar tīģeriem un papagaiļiem. Es nospiedu "griezt". Pirmie pieci griezieni – nekas. NÄkamie pieci – astoÅi eiro. NÄkamie desmit – vÄl divpadsmit. Kad bezmaksas griezieni beidzÄs, manÄ kontÄ bija divdesmit eiro. Es pasmÄjos. Divdesmit eiro. Ar to pietiktu maizei un pienam uz nedÄļu. Bet tos nevarÄja izÅemt bez iemaksas. Es izlasÄ«ju noteikumus – vajadzÄja veikt vismaz desmit eiro iemaksu, lai bonuss kļūtu izÅemams. Es domÄju – desmit eiro. TÄ ir viena pica. Es varu atļauties zaudÄt desmit eiro. Es iemaksÄju.
Un tad es sÄku spÄlÄt Ä«sti. Es izvÄlÄjos spÄli ar pirÄtiem – kuÄ£i, karte, dÄrgumu lÄdes. Likmi uzliku divdesmit centus. Es griezu lÄni, apzinÄti, it kÄ tas bÅ«tu rituÄls. PirmÄ stunda – nekas liels. Es laimÄju piecpadsmit, zaudÄju desmit. Man kontÄ bija divdesmit pieci. OtrÄ stunda – bonuss. PirÄtu bonuss bija tÄds, ka tev vajadzÄja šaut ar lielgabalu pa ienaidnieka kuÄ£iem. Katrs trÄpÄ«jums deva naudu. Es trÄpÄ«ju pirmo – 8 eiro. Otro – 12. Trešo – 20. Ceturto – 35. Piekto – 50. Sesto – 100. Kad trÄpÄ«ju sesto, es gandrÄ«z izkritu no krÄsla. 225 eiro no viena bonusa. Man kontÄ uzreiz bija 250 eiro. Es nospiedu pauzi, izgÄju uz balkona, ieelpoju lietus smaržu un mÄÄ£inÄju saprast – vai tas tiešÄm notika? Es atgriezos, pÄrbaudÄ«ju vÄlreiz. JÄ. 250 eiro.
Es izÅÄmu 200, atstÄjot 50, lai spÄlÄtu tÄlÄk. Bet es neapstÄjos. Es turpinÄju to pašu pirÄtu spÄli, bet tagad ar lielÄku pÄrliecÄ«bu. Likmi palielinÄju lÄ«dz 50 centiem. PÄc pusstundas es uzvarÄju vÄl vienu bonusu – šoreiz 150 eiro. Man kontÄ bija 200. Es izÅÄmu vÄl 150. AtstÄju 50. NÄkamajÄ stundÄ es uzvarÄju vÄl 80, bet zaudÄju 40. Kad es beidzu spÄlÄt, man kontÄ bija 90 eiro. Es izÅÄmu tos. KopÄ tajÄ dienÄ es izÅÄmu 440 eiro. No desmit eiro iemaksas. Es sÄdÄju krÄslÄ, skatÄ«jos uz bankas kontu savÄ telefonÄ un raudÄju. Ne jau tÄpÄc, ka laimÄju, bet tÄpÄc, ka pirmo reizi pÄc atlaišanas sajutu, ka dzÄ«ve nav beigusies.
Bet tÄ ir tikai puse no stÄsta. NÄkamajÄ dienÄ es atkal apsÄdos. Man vajadzÄja sÅ«tÄ«t CV, bet es atkal atvÄru to pašu lapu. Es zinÄju, ka tÄ ir bÄ«stami, ka tÄ var kļūt par atkarÄ«bu, bet es sev teicu – šodien tikai 20 eiro. Ne vairÄk. Es iemaksÄju 20 un sÄku spÄlÄt pavisam citu spÄli – ar kosmosa tÄmu. PlanÄtas, zvaigznes, melnie caurumi. Likmi uzliku 20 centus. PirmÄ pusstunda – klusa, bez lieliem laimestiem. Bet tad es aktivizÄju bonusa spÄli, kurÄ man vajadzÄja savÄkt enerÄ£ijas kristÄlus. Katrs kristÄls deva naudu. Es savÄcu pirmo – 5 eiro. Otro – 10. Trešo – 15. Ceturto – 30. Piekto – 60. Sesto – 120. SeptÄ«to – 250. Astoto – 500. Kad es savÄcu astoto kristÄlu, es nevarÄju elpot. 500 eiro no viena kristÄla. KopÄjais bonusa laimests – 990 eiro. DeviÅi simti deviÅdesmit. Man kontÄ uzreiz bija 1010 eiro.
Es aizvÄru datoru. Es neizÅÄmu naudu uzreiz. Es aizgÄju gulÄt. NÄkamajÄ rÄ«tÄ es pÄrbaudÄ«ju – summa joprojÄm bija tur. Es izÅÄmu 1000, atstÄjot 10 kÄ suvenÄ«ru. Kad nauda iekrita manÄ kartÄ, es aizgÄju uz veikalu, nopirku ziedus sievai un dÄvanas bÄrniem. VakarÄ, kad viÅi atgriezÄs, es pasniedzu viÅiem dÄvanas un teicu: "Man ir darbs." ViÅi nesaprata. "Kur?" jautÄja sieva. "Es sÄku savu biznesu," es teicu. "Ar naudu, ko esmu ietaupÄ«jis." Es nemeloju lÄ«dz galam. Es biju ietaupÄ«jis. Bet ne no algas. No slotu spÄlÄm.
Ar 1000 eiro es nopirku instrumentus – esmu galdnieks pÄc izglÄ«tÄ«bas, bet nebiju strÄdÄjis šajÄ profesijÄ gadiem. Es sÄku mazus pasÅ«tÄ«jumus – kÄdu plauktu, kÄdu galdu. PirmajÄ mÄnesÄ« es nopelnÄ«ju 300 eiro. OtrajÄ – 600. TrešajÄ – 1200. Tagad, pÄc gada, man ir sava darbnÄ«ca, trÄ«s darbinieki un vairÄk pasÅ«tÄ«jumu, nekÄ spÄju izpildÄ«t. Un tas viss sÄkÄs ar vienu spÄli vienÄ tumšÄ septembra vakarÄ, kad es biju zaudÄjis visu cerÄ«bu. Es neaicinu nevienu spÄlÄt azartspÄles. Es zinu, ka tÄs var bÅ«t bÄ«stamas. Bet es arÄ« zinu, ka dažreiz, kad tu esi pilnÄ«gÄ bezcerÄ«bÄ, kad nezini, ko darÄ«t, un tev nav neviena, kas pasniegtu roku, dažreiz tÄs slotu spÄles var bÅ«t tÄ nejaušÄ durvju atvÄršanÄs, kas aizved tevi uz citu ceļu. Ne jau tÄpÄc, ka tu kļūsti bagÄts, bet tÄpÄc, ka tu atkal sÄc ticÄt, ka kaut kas ir iespÄjams.
ManÄ darbnÄ«cÄ tagad karÄjas rÄmis ar vienu vienÄ«gu uzrakstu: "Nekad nepadejies." Bet es zinu patiesÄ«bu. Es gandrÄ«z padevos. Es gandrÄ«z ļÄvu tai atlaišanai mani salauzt. Un tad notika divi tÅ«kstoši eiro. Ne jau tÄpÄc, ka es biju pelnÄ«jis, bet tÄpÄc, ka veiksme dažreiz nÄk visnegaidÄ«tÄkajÄ veidÄ. Tagad, kad kÄds jautÄ, kÄ es sÄku savu biznesu, es saku – ar vienu griezienu. Un tas ir patiesÄ«ba. Tikai ne visa patiesÄ«ba. Bet dažreiz daļa ir pietiekama. Pietiekama, lai zinÄtu, ka dzÄ«ve ir dÄ«vaina, neprognozÄjama un ka pat tad, kad tev šÄ·iet, ka viss ir beidzies, vÄl var sÄkties kaut kas jauns. Un tas jaunais var bÅ«t skaistÄks par visu, ko tu biji zaudÄjis. Viss, kas vajadzÄ«gs, ir noticÄt. Un varbÅ«t – tikai varbÅ«t – nospiest to vienu pogu vÄl vienu reizi.